Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Πατρός Ιεροθέου Λουμουσιώτη: Η λειτουργία μετά τη Θεία Λειτουργία


Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Πατρός Ιεροθέου Λουμουσιώτη: Η λειτουργία μετά τη Θεία Λειτουργία

Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου

Πατρός Ιεροθέου Λουμουσιώτη

Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης

Είναι σημαντική η Θεία Λειτουργία φυσικά γιατί σημαίνει και παρηγορεί τον άνθρωπο η Χάρις του Θεού μέσα στο ιερότατο αυτό μυστήριο.
Αλλά επίσης είναι θαυμάσιο, να συνεχίζεται το έργο της, στη “λειτουργία” μετά τη Θεία Λειτουργία εκεί στην ανθρώπινη επικοινωνία εμφαίνεται και εγκρίπτεται το “ευ” είναι της λειτουργικής αγωγής, την οποία πραγματώνουμε ως σύναξη και μέλη της μίας Αγίας καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας.

Αυτή η λειτουργία μετά τη Θεία Λειτουργία είναι η ευκαιρία που μας δίνει ο Θεός να κάνουμε την ύπαρξη, συνύπαρξη και να της δώσουμε ένα ιδιαίτερο και μοναδικό νόημα, η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη των ανθρώπων που μας περιβάλλουν και όχι τόσο απλά της παρουσίας τους της φυσικής, αλλά της περιουσίας τους της πνευματικής.

Όλοι έχουμε ανάγκη του διπλανού μας για να εξασκήσουμε την ανθρωπιά μας, να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι από ότι είμαστε, να μάθουμε να θυσιάζουμε πράγματα και υποθέσεις δικές μας, για χάρη των άλλων.

Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικό από το χαμόγελο και την ψυχική ευφορία που προσφέρει η ανθρώπινη επικοινωνία τον καιρό των fake news και της επικοινωνίας της ιντερνετικής, της τεχνολογίας της απόλυτης και όλων των επιτευγμάτων της επιστήμης στα πλαίσια της τεχνητής νοημοσύνης και όλων αυτών των πραγμάτων βλέπουμε ότι η ανθρώπινη κοινωνία που είναι ουσιαστική επικοινωνία δεν αντικαθίσταται αλλά αντίθετα είναι απαραίτητη για όλους μας.

Θα ευχηθώ έτσι να λειτουργούμε λειτουργώντας το θυσιαστήριο της καρδιάς μας υπέρ το δέον, ούτως ώστε να θυσιάζουμε λίγο από το χρόνο μας και πολύ από το “εγώ” μας για να χαιρόμεθα την παρουσία των άλλων και να είναι λυτρωτική για τον ψυχικό μας κόσμο η συνύπαρξη και η συναλληλία μεταξύ μας.

Καλή σας ημέρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο