Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: Ματαιοπονούν οι αμφισβητίες


Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι τα Προνόμια της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως θεσπίστηκαν κατά την  Δ’ Οικουμενική Σύνοδο και επεσήμανε:

“Βεβαίως δι’ ημάς αι προνομίαι και τα δίκαια ταύτα δεν μεταφράζονται εις εξουσιαστικάς ή ηγεμονικάς τάσεις, ως μέμφονταί τινες ημάς, άγευστοι όντες του ήθους και του εν ταπεινώσει μεγαλείου της Εκκλησίας των του Χριστού πενήτων, καίτοι από αυτήν έλαβον το φως του Χριστού, αλλά νοηματοδοτούνται και υλοποιούνται ως πρωτείον διακονίας, προσφοράς και κενώσεως, ως μαρτυρεί η αδιάψευστος ιστορία. Όντως, η καθ’ ημέραν επισύστασις της μαρτυρικής ταύτης Εκκλησίας είναι η μέριμνα πασών των Εκκλησιών.”

Σύμφωνα με δελτίο του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μιλούσε , μετά τις χειροτονίες του Πανοσιολογιωτάτου Αρχμανδρίτου π. Βενιαμίν σε Επίσκοπο Τράλλεων  και του Διακόνου π. Αετίου σε Πρεσβύτερο, τόνισε και τα εξής:

“Η  Κωνσταντινούπολις κατέχει την πρώτην θέσιν, Διακονικήν ως είπομεν, την οποίαν θέσιν, με όσα προνόμια και δικαιώματα αυτή συνεπάγεται, επιχειρούν επ’ εσχάτων να αμφισβητήσουν αγνώμονες υιοί και θυγατέρες, κινούντες την πτέρναν κατά του ευεργέτου. Αμφισβητούν θέσφατα και θέσμια, καθηγιασμένα διά των αιώνων, προσπαθούντες να ικανοποιήσουν ανθρωπίνας φιλοδοξίας και πολιτικάς σκοπιμότητας. Πλην, ματαιοπονούν! Διότι η Ορθόδοξος Εκκλησιολογία και η κανονική Τάξις της Εκκλησίας, της οποίας Εκκλησίας και πύλαι άδου ου κατισχύσουσι, δεν μεταβάλλονται. Είναι τόσον βαθέως ερριζωμέναι εν τη δισχιλιετεί ιστορία του Χριστιανισμού, ώστε ουδείς να δύναται να τας εκριζώσει όσον ισχυρός και ρωμαλέος και αν είναι, ή νομίζει ότι είναι, κατά κόσμον πάντως και ου κατά Θεόν”.

Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης  κ.κ. Βαρθολομαίος: Ματαιοπονούν οι αμφισβητίες


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο